برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی
گوش ما با کلمه برنامهریزی آشناست. بسیار شنیدهایم که قدم اول برای موفقیت، تعیین هدف و قدم دوم، برنامهریزی برای رسیدن به این هدف است. برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی کاری است که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان به پیشرفت یادگیری زبان انگلیسی میانجامد. اگر با برنامهریزی روزانه حرکت کنیم باکیفیت بسیار بالاتری زبان میآموزیم و زودتر هم به نتیجه میرسیم.
ما با مفهوم برنامهریزی برای آموختن زبان آن هم به شکل کلی آشنا هستیم. میدانیم اگر با برنامهای مدون و مستمر همراه شویم یادگیریمان ارتقا خواهد یافت. برنامهریزی روزانه برای آموختن زبان انگلیسی و روشهای آن موضوع مهمی است که شاید به جزئیات آن کمتر توجه شده باشد. در این مقاله نگاهی میکنیم به مقوله برنامهریزی روزانه و سازوکار آن برای یادگیری بهتر زبان انگلیسی.
چرا برنامهریزی روزانه؟
زندگی روزمره ما چندوجهی و پر از مشغله است و بهراحتی دچار بینظمی میشود. وقتی برنامهریزی نداریم از مسیر رسیدن به اهدافمان منحرف میشویم. همچنین بهرهوریمان پایین میآید و اسیر انجام کارهای بیاهمیت میشویم. اما وقتی برنامهریزی میکنیم به زندگیمان ساختار میدهیم و آن را کنترل میکنیم. به عبارت بهتر داشتن یک برنامه مشخص و روزانه به ساده شدن زندگیمان میانجامد. چرا که کمک میکند زمانبندی معینی برای انجام کارهایمان داشته باشیم.
آنچه یک برنامهریزی برای شما به ارمغان میآورد
برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی اگر صحیح و همهجانبه باشد پیشرفت را در یادگیری برایمان ملموس و دستیافتنی میکند. وقتی میبینیم هر روز قدم بهتری برداشتهایم و به دانشمان افزوده شده است حس خوبی به ما دست میدهد و انگیزه بیشتری برای یادگیری پیدا میکنیم. برنامهریزی برای هر فرد متفاوت است و به موارد مختلف بستگی دارد. مشغله، توان یادگیری و سطح زبان هر فرد بر نحوه برنامهریزی او تأثیر میگذارد.
اولازهمه باید با تعیین سطح، سطح زبانمان را متوجه شویم و بعد برنامهریزی را شروع کنیم. اما در حالت کلی زمان ایدئال برای مطالعه هر فرد بزرگسال که سطح مبتدی دارد چهل و پنج تا نود دقیقه است. البته با سی و پنج دقیقه در روز هم میتوانید به پیشرفت چشمگیری دستیابید.
روش انجام برنامهریزی برای یادگیری زبان انگلیسی
آدمها یا اهل صبحاند یا شب، یادگیری در صبح برای آدمهای اهل صبح آسانتر است و برای آدمهای اهل شب، شبها زمان مناسبتری برای مطالعه است. شیوه برنامهریزی زیر مناسب آدمهای اهل صبح است.
صبح
همه ما حتماً جمله معروف «قورباغهات را قورت بده» را شنیدهایم. این اصطلاح به اهمیت اولویتبندی کارها در برنامهریزی اشاره دارد. باید کارهای سخت را اولازهمه، وقتی انرژی ذهنی و جسمی انسان بیشتر است، انجام داد. به اصلاح قورباغه سختی را قورت داد. یادگیری زبان انگلیسی هم همینطور است.
صبحها ذهن انسان آمادگی بیشتری برای جذب اطلاع دارد و بدن هم سرحالتر است. پس در برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی صبحها را به سختترین کار اختصاص دهید. افراد بسیاری مهارتListening را از همه مهارتها دشوارتر و بهاصطلاح بدقلقتر میدانند. زبانآموزان اکثر اوقات در آزمونها با این مهارت به مشکل بر میخورند و از آن گله دارند.
پس برای یادگیری بهتر است یک پادکست خوب پیدا کنید. پادکستی که به موضوعش علاقهمندید و از گوشدادن به آن لذت میبرید. این پادکست باید کوتاه و مثلاً در حد شش دقیقه باشد تا به سرگرمی صبحگاهیتان تبدیل شود. بهتر است هنگام گوشکردن به آن سرحال باشید. اگرچه در رختخواب یا هنگام صبحانه خوردن هم میتوانید آن را بشنوید. سعی کنید پادکستهایی پیدا کنید که لغات خوب و کاربردی داشته باشند. دو بار آن را گوش کنید و اگر متن دارد بار دوم با متن بشنوید( برای مطالعه بیشتر کلیک کنید)
ظهر تا بعدازظهر
این بازه زمانی از ۱۲ ظهر آغاز میشود و تا شش عصر ادامه دارد. ظهر تا بعدازظهر، زمان آرامش روزانه و بهاصطلاح ریلکس کردن است. پس در این زمان بهتر است اول به مهارت Reading بپردازید. مطالب مختلف مثل اخبار سرگرمی یا داستانهای کوتاه جذاب را که از خواندنشان لذت میبرید برای خواندن انتخاب کنید. سعی کنید هر روز حداقل دو و حداکثر پنج لغت جدید یاد بگیرید. بهتر است این لغتها در مطالبی که هر روز میخوانید وجود داشته باشند. بعد از تقویت Reading دوباره زمانی را به Listening اختصاص دهید. این بار یک آهنگ جذاب از خواننده محبوبتان گوش کنید و با آن همخوانی کنید.
عصر تا شب
این زمان از ساعت شش عصر تا پایان شب ادامه دارد. در برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی عصر تا شب مخصوص تمرکز روی مهارتهای Speaking و Writing است. میتوانید زمان مطالعه هرکدام را بر اساس سلیقه خودتان اولویتبندی و تنظیم کنید. اما اگر از من بپرسید پیشنهاد میکنم اول به Speaking بپردازید. اگر کسی را ندارید که با او انگلیسی صحبت کنید نگران نباشید. روبه روی آینه بنشینید و با خودتان دربارۀ موضوع جالبی که برایتان اتفاق افتاده است حرف بزنید. این کار کمک میکند تا زبان بدن خود را ببینید و مواردی که به اعتمادبهنفس بیشترتان کمک میکند مدنظر قرار دهید.
میتوانید در مورد فیلم جالبی که دیدهاید یا آهنگی جذابی که گوش کردهاید صحبت کنید. از خودتان فیلم بگیرید یا صدایتان را ضبط کنید تا بعد اشتباهات گرامری، لغوی و تلفظیتان را اصلاح کنید. اصلاح اشتباه بر یادگیری تأثیر بسزایی میگذارد. اگر فقط بدون توجه به گرامر و تلفظ صحیح، صحبت کنید پیشرفتی نمیکنید.
خاطراتت را ثبت کن!
بسیاری معتقدند خاطرهنویسی برای یادگیری بهترِ مهارت Writing گزینه خوبی است. چرا که وقتی خاطره مینویسیم زمانهای مختلف مثل گذشته و حال و آینده را مدنظر قرار میدهیم و گرامرمان را تقویت میکنیم. پس خاطره بنویسید و درباره کارهایی که در روز انجام دادهاید و قرار است انجام دهید بنویسید. از لغاتی که روزانه یاد میگیرید هنگام نوشتن استفاده کنید و به گرامرتان هم توجه کنید. نوشتن بدون توجه به گرامر و اصلاح غلطها فایدهای ندارد.
همچنین میتوانید یادداشتی کوتاه درباره موضوع موردعلاقهتان بنویسید. نیاز نیست که همه اطلاعات مربوط به آن موضوع را بدانید. مهم نوشتن است. برخی هم میگویند برای یادگیری بهترِ Writing میتوان نامه نوشتن را در برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی گنجاند. اگر گرامر جدیدی سر کلاس یاد گرفتید میتوانید با نامه نوشتن این مهارت را تقویت کنید. برای خودتان یا دیگران نامه بنویسید. استفاده از گرامر صحیح و جدید فراموش نشود.
نکاتی برای برنامهریزی روزانه
- زمان و اولویتبندی هرکدام از موارد بالا بر اساس سلیقه شما متغیر است.
- مهم است پادکستهایی که گوش میکنید و مطالبی که میخوانید از منابع خوب و صحیح زبانآموزی باشند. هر مطلبی را مطالعه نکنید و هر چیزی را گوش ندهید، آنچه گوش میکنید باید صحیح و مفرح باشد.
- تا میتوانید در برنامهریزی انعطاف به خرج دهید. سعی کنید تا آنجا که میتوانید این فرایند را جذاب کنید تا از ادامه آن منصرف و دلسرد نشوید.
- بدانید چه میخواهید و در کدام مهارت ضعیفتر و قویتر هستید. بدانید چه زمانهایی را به چهکارهایی اختصاص دهید. بر اساس آنچه از خودتان و توانتان سراغ دارید برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی انجام دهید. یادتان باشد سنگ بزرگ نشانه نزدن است. پس مدلی برنامهریزی نکنید که از عهده اجرایش بر نیایید.
- بسیار سعی کنید به برنامهتان وفادار باشید و در آن وقفه نیندازید. اما اگر نتوانستید یک یا چند روز مطابق برنامه پیش بروید ناامید نشوید و خودتان را با صرفنظرکردن از کل برنامه در اشتباه نیندازید. ناامیدی مخربترین عنصر در یادگیری است. البته به یاد داشته باشید برنامهریزی فرایندی مستمر است. نباید آن را دستوپاشکسته و نامنظم انجام داد. نمیتوانید سه روز بر اساس برنامهجلو بروید و یک هفته آن را کنار بگذارید و پیش خودتان هم خیال کنید که برنامهریزی کردید. هر چیزی اصولی دارد که باید به آن توجه کرد.
- صبور باشید، آدمها چندروزه زبان انگلیسی را کامل نمیآموزند. پیشرفت پلهپله اتفاق میافتد.
کلام آخر
امروزه، زبان انگلیسی به بخش جداناپذیر زندگی ما انسانها تبدیل شده است. همیشه میخواهیم زبان انگلیسی را به بهترین شکل یاد بگیریم و همیشه هم دنبال نتیجه بهتریم. به همین دلیل است که برای بالابردن کیفیت یادگیریمان نیاز به برنامهریزی داریم، آن هم یک برنامهریزی روزانه و خوب. برنامهریزی روزانه برای یادگیری زبان انگلیسی کاری میکند که قدمبهقدم پیشرفت کنیم و پیشرفتمان برایمان ملموس باشد.
احتمال دارد کمی زمان ببرد تا به برنامهمان عادت کنیم. ولی وقتی با تکرار به آن عادت کردیم، این برنامه مثل خود زبان به بخش جداناپذیر زندگیمان تبدیل خواهد شد. آنوقت است که اگر هر کار مهمی پیش بیاید باز به برنامهمان وفادار خواهیم ماند. چون نتیجه آن را حس کردیم و انگیزه بیشتری برای ادامه دادن داریم. در این مقاله بهاختصار درمورد برنامهریزی روزانه و روشهای آن صحبت کردیم.