یادگیری زبان انگلیسی و 15 نباید آن

با وجود انواع و اقسام روش‌های یادگیری، هنوز هم هستند آدم‌های بسیاری که یادگرفتن زبان انگلیسی برایشان دشوار است. فیلم می‌بینند، گرامر می‌خوانند، لغت یاد می‌گیرند اما بازهم از نتیجه تلاششان راضی نیستند. فکر می‌کنید اشکال کار از کجاست؟ راستش را بخواهید یادگیری زبان انگلیسی همیشه آسان نیست. زبان‌آموزی فقط به گرامر خواندن و مکالمه کردن خلاصه نمی‌شود. کارهایی هم هستند که نباید آنها را انجام داد، اشتباهاتی که یادگیری را سخت و پیشرفت را کند می‌کنند. با پرهیز از این خطاهای ساده اما مهم، موانع را از میان برمی‌دارید و یادگیری را برای خودتان آسان‌تر می‌کنید. نکاتی که دقت به آنها (بدون ترتیب خاص) کمک می‌کند مسیر یادگیری بسیار شیرین و روان شود.

چه کارهایی نباید بکنی؟!

1- ترجمه نکنید!

وقتی آموختن زبان انگلیسی را آغاز می‌کنید، اول راه هستید و مجبورید معنای فارسی کلمات را بیاموزید. اما با عبور از این مرحله و درک لغات اولیه، باید دست از ترجمه کلمات بردارید و در هنگام یادگیری به زبان مادری‌تان فکر نکنید. ترجمه، تمرکزتان را محدود و پیشرفتتان را کند می‌کند.

 پس اگر جزء آن دسته از آدم‌هایی هستید که برای یادگیری زبان انگلیسی همیشه دنبال معادل فارسی کلمات می‌گردید، دست نگه دارید. وقتی یک نفر جمله‌ای انگلیسی به شما می‌گوید روی کلماتی که معنی‌شان را بلدید تمرکز کنید و مفهوم جمله را دریابید.

2-از اشتباه کردن نترسید!

ترس یکی از بزرگ‌ترین موانع یادگرفتن زبان انگلیسی است. اگر قواعد گرامری را می‌دانید ولی در مکالمه مشکل دارید از صحبت‌کردن فرار نکنید. نگران این نباشید که اگر اشتباه کنید دیگران چه خواهند گفت. هیچ‌کس از همان ابتدا انگلیسی را مثل بلبل صحبت نمی‌کند. همه اشتباه می‌کنند و از اشتباهاتشان درس می‌گیرند. از مسیر خطا کردن است که یادگیری بهتر می‌شود.

از اشتباه کردن نترس!

3-منفی‌بافی را کنار بگذارید!

اگر مدام به خودتان می‌گویید «چرا همیشه اشتباه می‌کنم؟ من خیلی احمقم!» یا «هیچ‌وقت زبان یاد نمی‌گیرم!» بدانید که راه به جایی نمی‌برید. روشتان را تغییر دهید، سعی کنید افکار مثبت را جایگزین فکرهای منفی کنید.

مثلاً به‌جای اینکه بگویید «هیچ پیشرفتی نمی‌کنم!» بگویید «تلاشم را ادامه می‌دهم مطمئنم به‌زودی بهتر خواهم شد!». یا به‌جای گفتن «ببخشید، انگلیسی صحبت نمی‌کنم چون حرفتان را متوجه نمی‌شوم!» بگویید «من هنوز در مسیر یادگیری زبان انگلیسی هستم می‌شود آهسته‌تر صحبت کنید؟!». مثبت‌اندیشی به یادگیری‌ زبان انگلیسی تان سرعت می‌بخشد.

4-اضطراب نداشته باشید!

تا می‌توانید به انگلیسی حرف بزنید. اگر فقط به صحبت‌کردن فکر کنید و چیزی نگویید مضطرب می‌شوید و یادگیری برایتان سخت و سخت‌تر می‌شود. هرچقدر بیشتر صحبت کنید اعتمادبه‌نفس بیشتری پیدا می‌کنید و برقراری ارتباط به زبان انگلیسی برایتان آسان‌تر خواهد شد.

شاید لازم باشد که در ابتدا کمی از منطقه امن و آسوده‌تان خارج شوید و دست‌وپاشکسته انگلیسی صحبت کنید. نگران نباشید هر چه بیشتر حرف بزنید آرامشتان هم بیشتر می‌شود.

مضطرب نباش!

5-وقتی کسی منظورتان را نمی‌فهمد ناراحت نشوید!

شاید برایتان پیش بیاید که هرچقدر تلاش می‌کنید بازهم دیگران منظورتان را نمی‌فهمند، این اتفاق عجیبی نیست. شما اولین نفری نیستید که انگلیسی صحبت می‌کند. باتوجه‌به تعداد زیاد انگلیسی‌زبانان در دنیا، طیف وسیعی از لهجه‌های مختلف هم وجود دارد. حذف کامل زبان مادری از لهجه بسیار مشکل است، پس سخت نگیرید و ناراحت نشوید.

6-عذرخواهی نکنید!

هیچ‌کس دانای کل نیست. پس مدام به‌خاطر اینکه نمی‌توانید انگلیسی را عالی صحبت کنید معذرت‌خواهی نکنید! شما هنوز در میانه راه یادگیری زبان انگلیسی هستید، پیشرفت‌ها یک‌روزه اتفاق نمی‌افتند. هرچه بیشتر صحبت کنید و مهارت‌هایتان را تقویت کنید راهتان هموارتر خواهد شد. حتی خود انگلیسی‌زبانان هم چندماهه صحبت‌کردن را یاد نگرفتند.

مهم این است که در حال تلاشید و بیشتر آدم‌ها این را می‌بینند و ارزشش را می‌فهمند. پس به دلتان بد راه ندهید، ریلکس باشید و شروع کنید به صحبت‌کردن.

عذرخواهی نکن!

7-یادگیری زبان انگلیسی را به کلاس درس محدود نکنید!

فراگرفتن زبان انگلیسی در کلاس درس بسیار عالی است، در کلاس سؤال می‌پرسید، معلمتان را به چالش می‌کشید و ایده‌هایتان را با هم‌کلاسی‌هایتان در میان می‌گذارید، اما فراموش نکنید که باید یادگیری را در زندگی روزمره هم ادامه دهید. از هر فرصتی استفاده کنید تا با دیگران با زبان انگلیسی صحبت کنید.

یکی از مهم‌ترین نکاتی که همیشه باید به یاد بسپارید این است که اگر فقط در کلاس صحبت کنید پیشرفت بسزایی نخواهید کرد. مکالمه خارج از کلاس بهترین راه یادگرفتن زبان انگلیسی است.

8-ناامید نشوید!

وقتی یادگیری را شروع می‌کنید همه چیز سخت به نظر می‌رسد اما هر چه جلوتر می‌روید و ممارست می‌کنید یادگیری زبان انگلیسی برایتان ساده‌تر می‌شود. اگر می‌خواهید به هدفتان برسید باید تمرین کنید و ناامید نشوید. اگر تداوم نداشته باشید کار خودتان را سخت می‌کنید. یک ورزشکار حرفه‌ای سخت تمرین می‌کند و تسلیم نمی‌شود، اگر از همان اول جا می‌زد هیچ‌وقت حرفه‌ای نمی‌شد.

تسلیم نشو!

9-نگرانی به دلتان راه ندهید!

از ترس اینکه مبادا حرفتان را متوجه نشوند فرصت مکالمه را از خودتان دریغ نکنید. اعتمادبه‌نفس داشته باشید و از حربه «من می‌توانم» استفاده کنید. خجالت را کنار بگذارید و نگران یادگیری‌تان هم نباشید. فراموش نکنید که قرار است یادگیری انگلیسی برایتان فعالیتی مفرح باشد، پس هر چه مفرح‌تر یادگیری هم آسان‌تر.

10- خودتان را با دیگران مقایسه نکنید!

برای رسیدن به جایی که هستید تلاش کرده‌اید، پس قدر خودتان را بدانید. مهم نیست در چه سطحی هستید، به آنچه که به دست آورده‌اید افتخار کنید. آدم‌ها باهم فرق دارند؛ برخی یادگرفتن زبان‌های مختلف برایشان آسان است و برخی زمان بیشتری نیاز دارند که زبانشان را تقویت کنند. فقط چون دوستتان سریع‌تر از شما زبان انگلیسی را یاد گرفته است فکر نکنید راه را اشتباه آمده‌اید.

11- لطفاً روش‌های منسوخ و ناکارآمد را کنار بگذارید!

یادگرفتن گرامر و حفظ کردن قواعد، مدت‌ها روش‌هایی استاندارد برای زبان‌آموزان بودند، اما این راه‌های یادگیری زبان انگلیسی امروزه چندان مؤثر نیستند. خیلی از دانش‌آموزان سال‌ها انگلیسی می‌خوانند و تمام قواعد گرامری را هم خوب بلدند، اما همچنان در مکالمه مشکل دارند. پس مهم است که با روش‌های کاربردی مثل یادگیریِ گرامر در دل مکالمه، زبان را بیاموزید.

روشهای قدیمی را رها کن!

12- فقط روی یادگیری یک مهارت تمرکز نکنید!

اگر می‌خواهید فقط مکالمه کنید، ممکن است مهارت‌های دیگرتان مثل خواندن و نوشتن ضعیف بماند. از آنها غافل نشوید، چون تسلط روی هرکدام مکالمه‌تان را هم قوی می‌کند.

 همان‌طور که مهارت گفتاری‌تان را تقویت می‌کنید زمان مناسبی را هم به تمرین مهارت‌های خواندن، شنیدن و نوشتن اختصاص دهید. تأثیرگذاری هرکدام را روی دیگری دست‌کم نگیرید.

13- بیش از حد زمانتان را صرف مطالعه نکنید!

فکر نکنید اگر ساعت‌ها جلوی کتاب یا صفحه‌نمایش کامپیوترتان بنشینید و فلش کارت‌هایتان را بارهاوبارها مرور کنید زبان انگلیسی را بهتر یاد می‌گیرید. شما باید دوره‌های مطالعه 30 دقیقه‌ای داشته باشید و بقیه زمانتان را به به‌کارگیری آنچه آموخته‌اید اختصاص دهید.

نیم ساعت درس بخوانید بعد استراحت بکنید و بعد از آن اگر واقعاً لازم بود مطالعه را ادامه دهید. مطالعه زیاد و طولانی بدون استراحت، مغز را خسته می‌کند و کارایی را پایین می‌آورد.

بیش از حد مطالعه نکن!

14- به یادگیری به چشم یک وظیفه نگاه نکنید!

گاهی اوقات زبان‌آموزان با تکالیف و تمرین‌های خسته‌کننده یادگیری زبان انگلیسی را برای خودشان کاری خشک و ناخوشایند می‌کنند و انگیزه یادگیری مستمر را از دست می‌دهند. یادتان باشد زبان‌آموزی فعالیتی است که دلتان می‌خواهد انجام دهید نه کاری که مجبور به انجامش هستید، پس هیجان‌انگیزش کنید تا از آن لذت ببرید.

  • وقتی در خیابان قدم می‌زنید درباره هر چیزی که می‌بینید جمله بسازید.
  • هر روز یک کلمه جدید یاد بگیرید و سعی کنید در مکالمه‌تان از آن استفاده کنید.
  • ویدئوهای بامزه ببینید و برای دیگران تعریف کنید.
  • درباره موضوع موردعلاقه‌تان مقاله بخوانید.
  • در همایش‌ها و انجمن‌های گفت‌وگومحور شرکت کنید.

وقتی دیگر به کلاس‌های خسته‌کننده، گرامرهای دشوار یا تکالیف طولانی فکر نکنید فعالیت‌های هیجان‌انگیز مثل دیدن فیلم‌های سرگرم‌کننده، گوش‌دادن به موسیقی‌های شنیدنی و مکالمه‌های جالب جایشان را می‌گیرند. به کمک آنها با علاقه زبان را می‌آموزید. تنها زمانی انگلیسی را خوب یاد می‌گیرید که برایتان کاری جذاب باشد، آیا تابه‌حال آدمی را دیده‌اید که کاری را با نفرت انجام دهد و در آن موفق باشد؟!

از یادگرفتن زبان انگلیسی لذت ببر!

15- فرهنگ را نادیده نگیرید!

زبان و فرهنگ درهم‌تنیده‌اند و به همین دلیل دوره‌ها و کتاب‌های آموزشی قادر نیستند آن‌طور که باید هرکدام را پوشش دهند. اگر به تعاملات یک فرد عادی با سایر افراد در جوامع مختلف نگاه کنید، خواهید دید که تمام جوامع حروف، جملات، حرکات، مکث، لحن و اصطلاحات عامیانه مختص به خود را دارند. اگر می‌خواهید زبان یک جامعه خاص را بیاموزید با تاروپود آن جامعه عجین شوید و از این راه زبانشان را یاد بگیرید.

جمع‌بندی

گاهی احساس می‌کنیم تلاش‌هایمان بی‌فایده بوده‌اند و زبان انگلیسی را خوب یاد نگرفتیم. راه‌حلش این نیست که لزوما راه و روش‌های جدید یادگیری زبان‌ را امتحان کنیم بلکه باید به مسیری که آمدیم نگاهی بیندازیم و خطاهایمان را اصلاح کنیم.

پانزده اشتباه وجود دارد که اگر آنها را انجام ندهیم یادگیری زبان انگلیسی برایمان آسان‌تر خواهد شد: ترجمه نکنیم، از اشتباه کردن نترسیم، منفی‌بافی را کنار بگذاریم، مضطرب نباشیم، اگر کسی منظورمان را نفهمید ناراحت نشویم، عذرخواهی نکنیم، یادگیری را به کلاس درس محدود نکنیم، ناامید نشویم، نگران نباشیم، خودمان را با دیگران مقایسه نکنیم، روش‌های منسوخ و ناکارآمد را کنار بگذاریم، فقط روی تقویت یک مهارت تمرکز نکنیم، بیش از حد زمانمان را صرف مطالعه نکنیم، به یادگیری به چشم یک وظیفه نگاه نکنیم و بالاخره به فرهنگ‌های مختلف توجه کنیم.